27 Februari 2017

Voer meteen een Clean Desk Policy in voor betere beveiliging

Niet alle werknemers in een bedrijf vinden een Clean Desk Policy een goed idee.

Werknemers die creatieve taken uitvoeren of creatief denken, verwijzen vaak naar onderzoek waaruit is gebleken dat een overdreven focus op orde en netheid een verstikkend effect kan hebben.

Beveiligingsmedewerkers wijzen dan weer naar statistieken waaruit blijkt dat het risico op informatielekken en de schade die ze kunnen berokkenen alleen maar toeneemt en dat een Clean Desk Policy een oplossing kan zijn.

Een veilige werkplek is uiteraard het allerbelangrijkste, maar het goede nieuws is dat een Clean Desk Policy voordelen heeft voor iedereen binnen uw organisatie. 

Een Clean Desk Policy (of Clear Desk Policy) moedigt werknemers aan hun bureau opgeruimd te houden en dus geen gevoelige bedrijfsdocumenten, notities, post-its, etc. te laten rondslingeren. Aan het eind van de werkdag worden de computers uitgeschakeld en met een wachtwoord beveiligd en worden documenten en verwijderbare media veilig opgeborgen.

Voordelen beveiligde werkplek voor alle medewerkers  
 1. Veiligheid tegen informatiediefstal
  Een Clean Desk Policy voorkomt dat vertrouwelijke informatie wordt gelezen of meegenomen door interne fraudeurs en andere criminelen op kantoor. Dat verkleint de kans op informatiediefstal, fraude en beveiligingslekken. Dit beleid beantwoordt ook aan de fundamentele principes van de privacy.
 2. Human resources voor informatiemanagement
  Rommel opruimen is een strategie voor informatiemanagement die de productiviteit verhoogt. Volgens een post van Adeliarisk.com verzamelt een gemiddelde kantoormedewerker 36 uur aan werk op zijn bureau. Dat werkt storend en leidt ertoe dat werknemers soms tot 2,5 uur per dag aan het zoeken zijn naar informatie.
 3. Creatieve geesten en 'Hotdesking'
  Een Clean Desk Policy maakt deel uit van de moderne werkplek die mee is met haar tijd: steeds meer mobiele medewerkers, minder fysieke grenzen en de mogelijkheid tot flex-time. 'Hotdesking', een van de nieuwe manieren om uw kantoor te organiseren, is gebaseerd op een Clean Desk Policy. In plaats van een eigen bureau voor elke medewerker, is er een open werkruimte met lege bureaus en gaan medewerkers zitten waar ze willen. Creatieve geesten die een minder ordelijke werkplek willen, kunnen gebruik maken van het flex-timesysteem of werken in een thuiskantoor.
 4. Management en reputatie
  Alles opruimen wanneer het tijd is om naar huis te gaan – daar komt het eigenlijk op neer, maar werknemers worden ook gestimuleerd om zich op elk moment bewust te zijn van informatiebeveiliging. Als ze hun bureau verlaten voor een meeting, moeten ze vertrouwelijke informatie uit het zicht verwijderen. Zo worden werknemers zich beter bewust van de veiligheid op kantoor, aldus de onderwijsorganisatie SANS Institute. Het bevordert een veiligheidscultuur die elke organisatie zou moeten invoeren. Een Clean Desk Policy helpt ook mee om de positieve reputatie van het bedrijf uit te dragen. Bezoekers zien dat alles er netjes bij ligt en krijgen zo de boodschap mee dat het bedrijf goed georganiseerd is en goed is in wat het doet.
 5. Milieu en documentvernietiging
  Een Clean Desk Policy past ook helemaal binnen een milieuvriendelijk kantoorbeleid. Het moedigt het gebruik aan van digitale documenten, waardoor er minder papier wordt verbruikt. Digitale documenten zijn makkelijker te vinden en kunnen niet fysiek worden gestolen door interne fraudeurs en andere informatiedieven. Dit beleid integreert ook een programma voor documentvernietiging door samen te werken met een professioneel bedrijf met een bewakingsketen, inclusief vergrendelde papierconsoles en beveiligde vernietigingsdiensten, al dan niet ter plaatse.

Meer informatie over hoe een partner voor documentvernietiging tegelijk uw vertrouwelijke informatie en het milieu beschermt.