21 Juni 2017

De 10 belangrijkste cyberdreigingen voor 2017 die u moet kennen

De stijging in cybercriminaliteit is zo alarmerend dat niemand – personen noch bedrijven – deze dreiging mag onderschatten.

Volgens een recent bericht zijn de kosten door cybercriminaliteit opgelopen van $ 100 miljard in 2014 tot $ 400 miljard in 2015 met een geschatte kostprijs tegen 2019 van $ 2,1 biljoen wereldwijd.

Een van de belangrijkste manieren om terug te vechten is altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste trends op het vlak van cyberbeveiliging en door zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen in te voeren. 

Top 10 cyberdreigingen voor 2017 
 1. Internet of Things (IoT)
  Steeds meer systemen en producten thuis en op het werk zijn geautomatiseerd. Van koffiezetapparaten tot televisietoestellen, van beveiligingscamera's tot draagbare apparaten: allemaal zijn ze onderling verbonden of aangesloten op wifinetwerken. Toch hebben heel wat van deze toestellen weinig of geen beveiliging.  
 2. Ransomware
  Deze malware in de vorm van een virus vergrendelt bestanden en computers tot het ‘slachtoffer’ losgeld betaalt. Verwacht wordt dat deze vorm van cybercriminaliteit zich zal verspreiden naar IoT-apparaten, PoS-systemen en geldautomaten.
 3. Phishing
  Op het werk en thuis worden we al regelmatig met phishing geconfronteerd, maar ook op mobiele apparaten zal dit in de toekomst steeds vaker voorkomen. Hackers versturen gepersonaliseerde, maar valse berichten via e-mail en sms-berichten of bellen mensen op. Het doel is het slachtoffer zo ver te krijgen dat hij of zij gevoelige informatie doorgeeft of op een link klikt die naar schadelijke software leidt.
 4. Sociale media
  Heel wat mensen delen regelmatig vertrouwelijke informatie op sociale media. Hackers zoeken op deze kanalen naar informatie om te gebruiken tijdens phishing-pogingen.
 5. Onbeveiligde openbare wifinetwerken
  Onbeveiligde wifinetwerken zijn een geschenk voor cybercriminelen.  
 6. 'Helpdesk'-scammers
  Scammers nemen contact op met slachtoffers via de telefoon of e-mail (of door 'pop-up advertenties' online) en doen zich voor als helpdeskmedewerker die een probleem heeft vastgesteld op een computer. Vervolgens wordt aangeboden om het probleem op te lossen.
 7. Frauduleuze e-mails
  Uit een rapport van Symantec (2017 Internet Security Threat Report), blijkt dat 1 op 131 e-mails malware bevat. Elke dag worden meer dan 400 BEC-aanvallen (Business Email Compromise) uitgevoerd. Hierbij wordt via social engineering en computerinbraken geprobeerd om de e-mailaccounts van bedrijven te hacken en uiteindelijk geld te stelen.
 8. Apps van slechte kwaliteit
  Heel wat apps voor mobiele apparaten zijn slecht beveiligd en kunnen malware bevatten.
 9. Slechte wachtwoorden
  Verkeerd omgaan met wachtwoorden heeft al tot heel wat grote datalekken geleid (bijvoorbeeld door hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts en wachtwoorden nooit te wijzigen).
 10. Oude harde schijven
  Uit onderzoek is gebleken dat oude apparatuur (zowel mobiele als desktopapparaten) vaak nog digitale informatie bevat die kan worden hersteld en misbruikt door informatiedieven. Heel wat bedrijven bewaren nog altijd hun oude harde schijven en vergroten zo het risico op een datalek. 
Checklist voor een sterk cyberbeveiligingsbeleid: 
 • Gebruik sterke wachtwoorden.
 • Beveilig altijd uw mobiele apparaten.
 • Deel nooit vertrouwelijke informatie op sociale media.
 • Gebruik de strengste veiligheidsinstellingen op alle netwerken en apparaten.
 • Houd uw antivirusbescherming en besturingssysteem altijd up-to-date en gepatched op alle apparaten.
 • Gebruik nooit openbare wifinetwerken om vertrouwelijke informatie te raadplegen of te versturen.
 • Leer phishing herkennen.
 • Vertrouw nooit een link of verzoek om iets te downloaden van een onbekende bron.
 • Wees voorzichtig wanneer u online winkelt.
 • Voer een strategie voor cyberveiligheid in op het werk.
 • Controleer alle bedrijfstransacties.
 • Bescherm vertrouwelijke informatie door uw oude harde schijven op een beveiligde manier te laten vernietigen.
Maak vandaag een start met het beschermen van uw bedrijf

Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen bij het beschermen van uw vertrouwelijke papieren documentenarchief en harde schijvenContacteer ons voor een vrijblijvende offerte en een gegevensbeveiligingsonderzoek.