03 April 2018

Kleine ondernemingen: 7 manieren om op de hoogte te blijven over documentbeveiliging

Veel thuiskantoren, telewerkers en andere kleine ondernemingen denken dat ze veilig zijn voor informatiedieven en fraudeurs, in de veronderstelling dat deze criminelen zich vooral richten op grote bedrijven en multinationals.

Zo werkt het helaas niet.

Kleine ondernemingen slachtoffer van fraude

Bijna een derde (30%) van de fraudegevallen deed zich voor bij kleine ondernemingen, aldus een internationale studie  over fraude uit 2016 van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Kleine ondernemingen leden hetzelfde gemiddelde verlies door fraude (150.000 USdollar) als organisaties met meer dan 10.000 werknemers – en 60% van de kleine ondernemingen die slachtoffer werden van fraude, kon niets van de verliezen recupereren.

Met dit in het achterhoofd doen kleine bedrijven er goed aan op de hoogte blijven van beveiligingsnieuws, privacywetgeving en trends op het vlak van documentbeveiliging en vernietiging.

Blijf op de hoogte van het beveiligingsnieuws

Hier zijn 7 manieren om altijd up-to-date te blijven.  

 1. Conferenties en evenementen
  Neem deel aan evenementen, bijvoorbeeld de internationale Fraud Awareness Week die van 11 tot 17 november wordt georganiseerd. Het doel van dit internationale evenement is de impact van fraude tot een minimum beperken door dieper in te gaan op fraudepreventie en voorlichting. Kleine bedrijven worden aangemoedigd opleidingen en lezingen te organiseren, informatie over fraudebestrijding te verspreiden en veiligheidsinformatie te delen.  
 2. Doe een beroep op veiligheidsexperts
  Maak iemand verantwoordelijk voor de beveiliging en om op de hoogte te blijven van trends in de sector. Fraud Awareness Week is een goed moment om gesprekken aan te gaan met collega’s, medewerkers, leidinggevenden en belanghebbenden uit de hele sector. Leid medewerkers op door voortdurend beveiligingscursussen aan te bieden die de nadruk leggen op de bescherming van vertrouwelijke informatie en best practices op het gebied van beveiliging. Al deze activiteiten bevorderen de veiligheidscultuur op het werk.
 3. Nieuwsbronnen en trends
  Blijf op de hoogte van alles wat invloed kan hebben op kleine ondernemingen. Bronnen over beveiligingsnieuws zijn onder meer SANS Internet Storm Center, maar ook Threatpost, Naked Security, FireEye en Security Street. Het Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging van de Europese Unie en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid publiceren informatie over regelgeving en beleidsvorming.
 4. Praat met de sociale media – en met ‘influencers’ uit de industrie
  LinkedIn, Twitter, Facebook en andere sociale media kunnen helpen om erachter te komen wat er gebeurt in de wereld van de beveiliging. Dit is ook de plaats om beveiligingsinformatie te delen en informatie en oplossingen over de beveiligingsactiviteiten van uw bedrijf uit te wisselen.
 5. Beveiliging in realtime
  Investeer in fysieke beveiliging zoals CCTV (closed circuit television), een zichtbare waarschuwing voor dieven dat uw gebouwen worden bewaakt. Rust harde schijven uit met de nieuwste en beste IT-beveiliging en activeer automatische updates en patching. Werk ook samen met een documentvernietigingsbedrijf zodat de best practices voor documentvernietiging (vergrendelde consoles, beveiligd vernietigen) deel uitmaken van de dagelijkse activiteiten.
 6. Beveiligingsaudits
  Voer regelmatig beveiligingsaudits uit om zwakke plekken te identificeren in de huidige procedures – en uiteraard ook de bijbehorende oplossingen. Ondernemingen in bepaalde sectoren (bijvoorbeeld financiële instellingen) zijn verplicht om externe auditeurs te laten certificeren dat de privacyregels worden nageleefd. Klanten en zakenpartners willen misschien wel de resultaten van een veiligheidsaudit zien voordat ze zakendoen met uw bedrijf.
 7. Zakenpartners
  Werk samen met externe bedrijven die er alles aan doen op de hoogte te blijven van de privacywetten die van invloed zijn op uw sector. Shred-it is bijvoorbeeld wereldleider op het gebied van informatiebeveiliging en privacy op het werk en helpt bedrijven in heel wat bedrijfstakken en sectoren om hun vertrouwelijke informatie te beschermen. Het bedrijf verstrekt informatie over privacywetten en regelgeving en over best practices op het werk met betrekking tot de bescherming van gedrukte en digitale gegevens.
Maak vandaag een start met het beschermen van uw bedrijf

Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen bij het beschermen van uw vertrouwelijke papieren documentenarchief en harde schijvenContacteer ons voor een vrijblijvende offerte en een gegevensbeveiligingsonderzoek.