5 risicovolle online gewoontes die uw vertrouwelijke informatie in gevaar kunnen brengen
Alle IT-beveiligingen in de wereld kunnen de vertrouwelijke en persoonlijke informatie op uw apparaat niet beschermen als ook uw onlinegedrag niet veilig en beveiligd is.
Bijna 99% van de ondervraagde professionals in het 2017 Data Vulnerability Report, gaf toe dat ze al minstens één keer een potentieel gevaarlijke actie op het internet hebben ondernomen tijdens het werk. De kans is groot dat onzorgvuldig onlinegedrag ook buiten de werkplek wordt voortgezet.
5 online gewoontes om op te letten en te veranderen
- Illegale software downloaden
Illegale software downloaden is niet alleen strafbaar, de software is ook vaak verpakt met malware of is zelf vermomde malware. Er is ook een link tussen cyberaanvallen en het gebruik van illegale software. Uit het 2017 Insider Threat Intelligence Report van Dtex is gebleken dat in 76% van de beoordelingen medewerkers gebruik maakten van illegale software en media.
Wat doen we eraan? Zorg ervoor dat alle software legitiem is en volledig gelicentieerd. - Onbekenden toevoegen op LinkedIn, Twitter, Facebook en andere sociale media
Cybercriminelen zijn gewiekst en maken online aliassen aan. Als u 'bevriend' wordt met een van deze aliassen, loopt u een verhoogd risico dat uw vertrouwelijke informatie wordt gestolen en gebruikt voor phishing. Uit een Intel Security Survey van 2.000 LinkedIn-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, kwam naar voren dat twee derde zich nog nooit had afgevraagd of een LinkedIn-contact wel authentiek was en 24% had een connectie gemaakt met een onbekende.
Wat doen we eraan? Controleer de referenties van mensen voordat u ze toevoegt op sociale media. - Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere websites
Uit onderzoek is gebleken dat mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken en hun wachtwoorden van online accounts delen met vrienden of familie. Maar als een cybercrimineel dat ene wachtwoord in handen krijgt, neemt het risico op diefstal van vertrouwelijke informatie op alle online accounts toe. In het 2017 Data Vulnerability-verslag van Intermedia staat dat 1 op de 4 kantoormedewerkers (24%) dezelfde aanmeldingsgegevens ook gebruikt voor hun werk- en persoonlijke accounts.
Wat doen we eraan? Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden en deel ze ook met niemand. Gebruik authenticatie in twee stappen en moeilijk te raden wachtwoorden. - Een bijlage openen of op een link klikken in een e-mail zonder na te denken
Goed doordachte phishing-pogingen zijn voor cybercriminelen een doeltreffende manier geworden om toegang te krijgen tot netwerken. Dat gebeurt wanneer er een legitiem ogende e-mail van iemand en/of een organisatie die u kent in uw inbox verschijnt. Maar wanneer u de bijlage opent of op een bijgevoegde link klikt om een website te bezoeken, wordt uw apparaat geïnfecteerd met malware.
Wat doen we eraan? Ga altijd na of een e-mail legitiem is. Als u twijfelt (er staan spelfouten in of u moet dringend iets doen van de afzender), verwijder dan het bericht. - Vertrouwelijke informatie open en bloot of onbeheerd achterlaten
Ooit al eens afgedwaald van uw computer en bij uw terugkeer beseft dat u zich niet had afgemeld bij een account waar u voorzichtig mee moet zijn? Fraudeurs zijn tegenwoordig overal aanwezig (op het werk en in het openbaar) en ze stelen vertrouwelijke informatie door screenshots te maken met hun telefoon of mobiele apparaten te stelen. Alle vertrouwelijke gegevens die op uw harde schijf zijn opgeslagen, kunnen worden gestolen.
Wat doen we eraan? Laat uw apparaten nooit onbeheerd achter. Voer een Clean Desk Policy in op werk en een streng beleid voor informatievernietiging.
Maak vandaag een start met het beschermen van uw bedrijf
Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen bij het beschermen van uw vertrouwelijke papieren documenten, archief en harde schijven? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en een gegevensbeveiligingsonderzoek.