13 April 2017

Voorjaarsschoonmaak op het werk: 5 manieren voor bedrijven om zich te beschermen tegen datalekken

Het is weer lente – en niet alleen bij u thuis is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt, ook uw bedrijfsprocessen mogen nu weleens goed afgestoft worden.

Voor zowel grote als kleine bedrijven blijft het kwijtraken van documenten, dossiers en elektronische apparaten een van de belangrijkste oorzaken van veiligheidslekken. En met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in mei 2018 in werking treedt, is het nu belangrijker dan ooit voor bedrijven om de balans op te maken van hun informatiebeveiligingsprocessen en te controleren of die wel doeltreffend zijn.

Een betere informatiebeveiliging op het werk met deze 5 tips voor de voorjaarsschoonmaak
 1. Ruim uw werkplek op
  Hoewel een opgeruimd bureau een logische maatregel lijkt, schieten veel bedrijven nog altijd tekort als het gaat om de basisprincipes van informatiebeveiliging. Controleer of medewerkers alle documenten en niet-essentiële items die vertrouwelijke informatie kunnen bevatten van hun bureaus verwijderen. Voer een Clean Desk Policy in waarin staat dat werknemers hun bureau aan het einde van iedere werkdag moeten opruimen. Dit elimineert het risico dat documenten, bestanden en zelfs memoblaadjes met gevoelige informatie verdwijnen. 
 2. Voer een uitgebreid documentbeheersysteem in
  Aangezien veel ondernemingen wettelijk verplicht zijn om vertrouwelijke informatie over werknemers, klanten en het bedrijf zelf bij te houden gedurende een vastgelegde periode, is het absoluut noodzakelijk dat bedrijven beschikken over een veilig beleid voor het bewaren van documenten. Voer een beleid in voor de hele onderneming waarin niet alleen staat welke documenten hoe lang moeten worden bewaard, maar waarin ook wordt bepaald hoeveel en welke personeelsleden toegang hebben tot de opslagfaciliteiten en de bestanden.
 3. Controleer of vertrouwelijke informatie veilig wordt weggegooid
  Neem de tijd om na te gaan of uw onderneming wel op een veilige manier vertrouwelijke informatie weggooit. Materiaal in open recycling- of afvalcontainers gooien, kan een ernstige bedreiging vormen voor de informatie van uw bedrijf en uw klanten. Werk in plaats daarvan samen met een expert op het vlak van informatievernietiging om het volledige proces van documentverwijdering en -recycling te beheren, inclusief de vernietiging van harde schijven en elektronische media. 
 4. Beveilig uw gegevens, zowel op kantoor als daarbuiten
  Een voorjaarsschoonmaak hoeft geenszins te worden beperkt tot alleen het kantoor of tot fysieke documenten en bestanden. Alle elektronische apparaten die op kantoor en door werknemers onderweg worden gebruikt, moeten worden gecodeerd en beveiligd met een wachtwoord. Daarnaast moeten bedrijven hun medewerkers eraan herinneren dat ze zich goed bewust moeten zijn van hun omgeving wanneer ze thuis of op een openbare plaats werken, zodat vertrouwelijke informatie niet blijft rondslingeren of zichtbaar is voor voorbijgangers.
 5. Maak uw werkomgeving klaar voor de komst van de AVG
  Als u nog niet bezig bent, wordt het tijd om de nodige voorbereidingen te treffen voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei 2018 in werking treedt. Bedrijven kunnen hun concurrenten een stapje voor blijven door zich nu al te houden aan de nieuwe normen, bijvoorbeeld door een functionaris voor gegevensbescherming aan te stellen en een specifieke kennisgevingsprocedure op te stellen voor het geval zich een datalek voordoet.

Voor meer informatie over de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming, klik hier om de AVG-infographic van Shred-it te downloaden.